Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (2024)

Nicolas Cage egy igazi jelenség. Az 59 éves színész nyert sok egyéb díj mellett Oscart és Golden Globe-ot is hosszú karrierje során, a közfigyelmet legtöbbször mégse jobban sikerült alakításaival hívta fel magára. Hanem inkább azzal, hogy egyike lett az első hollywoodi sztároknak, akiket az internet felkapott és mémesített. Cage egy nemrég adott interjúban beszélt arról, hogy mennyire nehezen élte meg azt, hogy groteszkbe hajló arckifejezései, kidülledő szemei miatt csináltak belőle viccet, elvégre ő, mint sokan mások, az önkifejezés miatt állt művésznek.

Nicolas Cage amellett, hogy a mai napig igent mond a legkülönbözőbb trash-filmekre, az elmúlt években elkezdett magára találni, a Mandyben, a Pigben is szerették a kritikusok, most pedig az Álmaid hőse (Dream Scenario) című horrorkomédiában drámázik akkorát a színészlegenda, amire legalább 20 éve nem volt példa.

Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (1)

Fotó: Mozinet / A24

Kissé ironikus, hogy az Álmaid hőse főszerepére igent mondott Nicolas Cage, elvégre egy olyan egyetemi professzor bőrébe bújik ebben a filmben, aki akaratán kívül virális szenzációvá válik. Ráadásul misztikus körülmények között, mert Paul Matthews a legkülönbözőbb, általa sosem látott emberek álmaiban kezd felbukkanni éjszakánként. A szelíd, bárgyú, többnyire a munkájába temetkező oktató az emberek álmaiban is ugyanilyen barátságos, sétálgat, integet nekik, majd a légynek sem ártva eltűnik. Ennyi azonban elég ahhoz, hogy felismerjék az utcán Pault, a hallgatói elkezdjenek rajongani érte, sőt egyesek még a vágyaik tárgyává is tegyék Cage karakterét.

Az Álmaid hőse író-rendezője, Kristoffer Borgli láthatóan megszállottja annak a kérdésnek, hogy mit tesz a hírnév egy átlagemberrel, hogyan képes kifordítani valakit saját magából a sztárság, és mire vagyunk képesek azért, hogy az influenszerek és tiktokerek korában kivágjunk magunknak egy szeletet a „15 perc hírnév” feliratú tortából. Egészen bizarr körítésben foglalkozott ugyanezzel a Rosszul vagyok magamtól című 2022-es szatíra, és ugyanebben a témakörben vájkál ez az új Nic Cage-film is. A két sztori között az a nagy különbség, hogy az Álmaid hőse minden életszagúsága ellenére végül elrugaszkodik a realizmustól: horrorba és sci-fibe hajlik át, és történik mindez akkor, amikor végre-valahára megkapjuk a magyarázatot, hogy miért bukkan fel a barátságos Freddy Krueger mindenki álmában.

Bár ezeket a sorokat tuti nem olvassa, Nicolas Cage-nek rossz hírünk van, a színész az Álmaid hősében is vág olyan pofákat, melyekből félő, hogy újabb mémeket csinálnak majd a nézők. Ezzel szemben viszont egy annyira érzékeny, hétköznapi és drámai alakítást láthatunk a színésztől, ami szabályosan sokkolja az embert. Paul Matthews egyik képtelen helyzetből sodródik a másikba, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy az emberek obszessziója valami betegesbe is könnyen átfordulhat.

Egy ponton a főszereplő át is adja magát a hirtelen jött, könnyen elérhető élvezeteknek, és azt a bizonyos szexjelenetet bizony fel is írhatjuk az elmúlt évek legkínosabb 18+-os megmozdulásai közé a nagyvásznon. Majd kikapartuk a szemünket a szekunder szégyenérzet miatt, és alig bírtunk odanézni, pedig nem tartott sokáig.

Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (2)

Fotó: Mozinet / A24

Ahogy Borgli előző filmje is egy kőkemény társadalomkritika volt, úgy az Álmaid hőse is az. Nagyon szórakoztató, ahogy megkapja a magáét például a se Istent, se embert nem ismerő reklámipar, melynek dolgozói mindenféle szégyenérzet nélkül arra használnák hősünket, hogyaz emberek álmaiba belépvereklámozzon egy ismert üdítőmárkát.

Hiába válik a végére megfoghatóbbá, a misztikus körítés, a bizonytalanság nagyon jól áll Nicolas Cage filmjének, ami a kínos humora, családi drámája mellett meglepő módonegybenhorrorfilm is. Van abban valami elemi erővel ijesztő, ahogy Paul rájön, hogy nincsen hatása afölött, hogy az emberek mit álmodnak vele kapcsolatban. A kezdetben ártatlan nedves álmok mellett valami sokkal durvábba csap át ez a kollektív éjszakai pszichózis, és Paul álombéli kirándulásai hirtelen azzal kezdenek fenyegetni, hogya cancel culture miatttönkreteszik a fickó életét, és munkanélkülivé, nincstelenné, családtalanná válik a professzor, aki igazából csak arra vágyik, hogy megírja élete első könyvét.

Az Álmaid hőse egészen keményen és könyörtelenül beleáll abba, hogy a hírnév, legyen az bármilyen bizarr módon jött, minél magasabbra emeli az embert, az onnan való lezuhanás annál jobban fog fájni. Nicolas Cage tökéletesen játssza el ezt a teljesen hétköznapi férfit, aki nem érti, miért történik ez, miért éppen vele – de legalább mi, nézők jól járunk ezzel az egésszel, mert az első perctől az utolsóig förtelmesen jó szórakozásban van részünk. Sokadszorra is kénytelenek vagyunk leírni, hogy Nicolas Cage-filmtől ilyen élményt rég nem kaptunk, és pont ezért lenne kár, ha az Álmaid hőse fölött elsiklana a mainstream nézőközönség, merthogy megérdemli a figyelmet. Nagyon is.

A bizarr filmjeiről és merész vállalásairól híres A24-stúdió megint csak betalált az Álmaid hősével, mert ismét egy olyan művet tettek közkinccsé, mely erőteljesen provokál az elmélkedésre. Provokál, mert a nem túlhúzott, nagyjából másfél órás játékidő alatt láthatunk necces, kiborító megoldásokat. Szerencse, hogy Nicolas Cage ott van, fogja a kezünket, és végigvezet ezen a csavaros felnőttmesén.

Még pár ilyen projekt, és Mr. Cage biztosan visszateszi magát a filmipar komolyabbik oldalának térképére, még az sem kizárt, hogy egy-két díjra jelölik majd az Álmaid hősében nyújtott alakításáért. Az viszont biztos, hogy ez a film már most egy instant klasszikus, legalábbis azoknak, akik bolondulnak az ijesztőbb sci-fi komédiákért.

Az agyamentséget, a kisvárosi hangulatot és az esetenkénti rémisztgetést tekintve ez a film simán lehetne egy jobban sikerült Stephen King-feldolgozás. Pedig az Álmaid hősének köze nincs a horroríróhoz, valószínűleg a „This Man” nevű urban legenden alapuló, eredeti történetről van szó. A lelketlen, tömeggyártott franchise-ok korában már csak ezért is megéri a mozijegy árát.

8/10

Az Álmaid hőse elővetítéseken már elcsíphető a magyar mozikban, a rendes premierje január 18-án lesz.

Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (4)

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (5)

Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (6)

Kövesse az Indexet Facebookon is!

Követem!
Fenomenális, mekkorát játszik Nicolas Cage a legújabb filmjében (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6663

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.